9.30.2012

Ugnsfalu på pappa Bencic's vis!

Falukorv i ugn är galet gott, snorbilligt och så enkelt att vem som helst klarar av det. Nästan vem som helst ialla fall. . . I unga år har historien om första gången mamma skulle göra ugnsfalu till pappa lockat fram många skratt hos mig och min syster. Mamma visste att pappa älskade ugnsfalu, men hade själv aldrig ätit eller gjort det. Hon hade INGEN ANING om hur man gjorde, eller hur det borde se ut. Så hon stoppade helt enkelt in den i ugnen, med den orange'a plasten på och allt och fick beskåda hur den krummelurade sig i ugnen! Som tur är har jag ärvt min pappas recept på ugnsfalu (och sinne för matlagning)!

Ugnsfalu på pappa Bencic's vis
4-6 portioner
  • 1 falukorvsring
  • 3-4 tomater
  • Senap & Ketchup
  • Ost - gärna prästost eller cheddar
Sätt ugnen på 220 grader. Dela korven i två halvor, snitta korven i "skivor" där du skär 3/4 ner i korven (den ska kunna sitta ihop även om du stoppar i fyllning). Skiva så mycket tomat du behöver - TUNT! - för att kunna stoppa en liten skiva tomat i alla skårorna (dela tomaten först på hälften och skiva därefter, har du minitomater kan du skiva direkt). Korven kommer nu böja sig lite bakåt eftersom den blir "baktung" och det är helt normalt. Häll lite olja eller smör i en form så det inte bränner fast och krossa gärna ett par vitlöksklyftor som får ligga i oljan med, lägg korven i formen. Ringla över ketchup och senap på toppen av korven och hyvla över en del ost (eventuellt kan man göra som pappa Bencic och lägga ost mellan korvskivorna men då kan korven spricka och gå sönder så jag har osten ovanpå). Av tomaterna som blir över är det gott att låta dem följa med korven i formen, pappa Bencic gör tomathalvor men jag föredrar klyftor. Tryck i så mycket som får plats i formen! Skjutsa in i ugnen i ungefär 20 minuter eller tills korven börjar se klar ut och osten ser "knaprig" ut eller bara smält och fått lite färg.

Ska man servera falukorven på traditionellt pappa Bencic-vis krävs det hasselbackspotatis eller potatismos (med smör och mjölk i såklart!), bostongurka och massa senap till men i det Bencic/Nygardska hushållet bjuder vi korven med kokta grönsaker som blomkål, broccoli eller brysselkål.

Tips! Det är även gott att variera fyllningen mellan korvskivorna. Exempel på god fyllning är skivad gul lök, tomatskivor och tunt skivad squash om vartannat. Man kan även bre på soltorkad tomatpuré (finns på burk vid de soltorkade tomaterna) eller pesto istället för ketchup och senap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar