10.02.2012

Sötstarksyrlig Fiskgratäng

Det är inte bara pappa Bencic som kan laga mat, nej jag skulle säga att matintresset är något som går igen i alla familjemedlemmar! Jag är den maniska storkokaren, mamma står för det största svampplockarintresset och lagar gärna mat med skogens guld i, pappa har dille på allt vad korv och köttfärs är och lillasyster är improvisatören. Hon vägrar följa ett recept och provar ständigt att laga nya maträtter. Här kommer hennes recept på en ASGOD fiskgratäng!

Fiskgratäng med sambal, mandlar och lime
3-4 portioner
  • 1 hoki fiskblock(400 g)
  • 150-170 g. smör, smält
  • 2-3 msk. sambal oelek
  • 2-3 lime, bara saften (funkar även med limesaft på flaska)
  • 1 msk. socker eller motsvarande med sukrin strö
  • 100 g. mandelspån
  • 1-2 dl. ströbröd eller pofiber (inte säker på mängden pofiber)
  • Körsbärstomater
  • Salt, peppar
Skär fiskblocket i fyra bitar, lägg i form (en liten form som man gör formbröd i är ganska lagom tycker jag). Salta och peppra, tillaga i ugnen tills fisken är nästan klar ~15-20 minuter i 225 grader.
Smält smör och blanda med de övriga ingredienserna, förutom tomaterna. Smaka av så att det är välbalanserat! Tillsätt mer smör om du har mer än 1 dl. ströbröd. Häll såsen över fisken och dekorera med halverade körsbärstomater som trycks ned lite i såsen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter.
Servera med blomkålsmos, potatismos, gröna ärter, grönsallad eller lättstekt sparris. Fiskgratängen smakar ganska mycket så låt tillbehören hålla en mild och låg profil.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar